2011 m. kovo 31 d., ketvirtadienis

Kaip iš tikrųjų mylėti savo vaiką?

"Tomukas buvo toks geras berniukas, taip gerai elgėsi, - mano konsultacijų kabinete Estera ir jos vyras Džimas liūdnai pradėjo pasakoti savo graudžią istoriją. - Jis buvo patenkintas ir niekad mums nedarė nemalonumų. Mes sekėme, kad jis teisingai vystytųsi, - skautai, krepšinis, bažnyčia ir kita. Dabar jam keturiolika. Tiesa, jis visada kovojo su savo broliu ir seserim, bet tai juk tik rungtyviavimas tarp brolių ir seserų, ar ne? Nepaisant šito Tomas mums niekada nekėlė didelių rūpesčių, - tęsė Estera. - Kartais jis būdavo be nuotaikos, ilgam užsidarydavo savo kambaryje. Bet niekada nebuvo nepagarbus, nepaklusnus ar atsikalbinėjantis. Mes apstulbinti: kaip gali toks drausmingas vaikas lakstyti po apylinkes su pasileidusiais bendraamžiais ir daryti, ką ir jie? Jie negerbia tėvų ir kitų suaugusiųjų. Jie meluoja, geria ir vartoja alkoholį. Mes nebegalime pasitikėti sūnumi. Negalime susišnekėti su juo, ir jis nekalba su mumis, jis toks niūrus ir tykus. Jis net nežiūri į mus. Atrodo, kad iš viso nenori turėti su mumis reikalų." (Psl.7)

Rosso Campbell`o knyga "Kaip iš tikrųjų mylėti savo vaiką" seniai gulėjo mano lentynoje. Tokia plonytė, nedidukė, visa sena, pageltusiais lapais. Ir kai jau eilinį kartą nebegalėjau susitvarkyti su vaikais (veiksmas vyko vasario pab.) paėmiau skaityti šią knygą. Galvojau, gal rasiu, ką nors tokio, kas pakeltų mano dvasią ir grąžintų meilius motiniškus jausmus.

Knyga tikrai GERA. O kad puslapių nedaug, tai tik rodo, kad autorius netuščiažodžiauja. Aiškūs, konkretūs dalykai, kurie yra esminiai vaikų auklėjime ir auginime. Daug praktinių įžvalgų. Šis žmogus pasisako stipriai prieš fizines bausmes, elgesio terapiją, fizinio kontakto sulaikymą ir vaikų tramdymą tik dėl mados.
Priešingai, knygos pagrindinė mintis - tik besąlyginė tėvų meilė iš tikrųjų gali užtikrinti saugų vaikų augimą ir brendimą. Konkrečiai pristatomos pagrindinės besąlyginės meilės išraiškos formos: daug akių kontakto su vaiku, daug fizinių prisilietimų (tai itin  priklauso nuo vaikų amžiaus ir lyties) bei visiškai sutelktas dėmesys vaikui, kai su juo bendraujame.

Pasakysiu tik tiek, kad knygynų lentynose šios knygos tikrai nerasite. 
Galite ieškoti angliškos versijos ar ieškoti tokiuose puslapiuose kaip http://www.knygumainai.lt/
Lietuviškas leidimas: Ross Campbell "Kaip iš tikrųjų mylėti savo vaiką?" Sidabrinis Trimitas, Kaunas, 1999
Angliškas pavadinimas "How to Really Love Your Child?", Chariot Victor Publishing, 1977, 1992

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą