2010 m. lapkričio 5 d., penktadienis

Pasikeitimai

Vieną savaitę einu į vietinę Bezdonių biblioteką, norėdama pasirinkti naujų knygų. Nuėjusi didžiąją dalį knygų randu lenkų kalba. Beje, tas pats ir knygyne Nemenčinėje.
Tuo pačiu sustoju seniūnijoje, kad deklaruoti gyvenamąją vietą Ąžuolinės km. Kol laukiu darbuotojos, seniūnas su savo "moteriškėmis" juokus krečia savo gimtąja lenkų kalba.
Apačioje dar sustoju pašto skyriuje, kur siunčiu atvirutes savo draugams į JAV ir UK. Čia, įeinant pro duris, su manimi sveikinasi lenkiškai...
Gaunu vietą Benjaminui darželyje irgi tik lenkų grupėje... Nors auklėtojos man atsako gražiai lietuviškai, "valstybinė kalba" ir grupėje, ir koridoriuose ir valgykloje yra lenkų.
Kitą dieną važiuoju į Nemenčinę, pas kirpėją, (kuri man beje, labai labai patiko) kirpti savo berniukų. Nors ji su manimi bendrauja su lenkišku akcentu, kai į kirpyklą užeina jos mama su mergaitėmis viskas aptariama gimtąja lenkų kalba.
Po apsipirkimo Nemečinės Maximoje, grįžtant namo sulaukiu iš Adomo priekaištų, kad visi jo draugai klasėje per atostogas lankė tik kapines, kapines ir kapines, o mes nebuvo jokios kapinėse. Taigi, impulso pagauta, sustoju prie Bezdonių kapinių, jau visiškai sutemus. O ten pilna uždegtų žvakučių. Klaidžioju su vaikais ir skaitau vardus ant antkapių: Helena, Jozef, Anita, Maria, Tadeush, Gjadamovski, Pan Grabovski, ir vėl Jozef, ir vėl Ania ir t.t... Nerandu nei vieno lietuviško vardo anei pavardės!

Po kelių dienų išeinu iš Benjamino darželio ryte ir išsinešu mintį galvoje: "Na, juk lenkai irgi žmonės."


Vat taip va Vita pasijautė, nes nemoka nei vieno lenkiško žodžio...

4 komentarai:

  1. nu cia truputi rasistiskai pasampratovai, nors smagu kad bent priejai tokios isvados :D
    kai gyvenot Vilniaus mieste, Lenkai buvo "mazuma", dabar gyvenat patys kaip mazuma Lenku bendruomeneje...
    zvelkim pozityviai - vaikai pramoks lenku kalba :) labai linksma buvo klausyti kaip Adomas kalbedavo rusiskai kai buvo dar visai maziukas ir ejo i rusu grupe darzelyje, tad dabar tikriausiai bus panasiai su Benjaminu :P
    o nuotrauka tai topine !!!
    sekmytes :*

    AtsakytiPanaikinti
  2. O ką, juk turėjot minčių (gal net kas ir pasimeldė netyčia) misionieriauti pas kitataučius, tai štai jums ir kitataučiai :)
    Nors faktiškai, tai jie tik kitakalbiai.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Man irgi naujiena, ką parašei. Kaip faina, kad ir jūs lenkų kalbą pramoksit ;).

    AtsakytiPanaikinti
  4. Man tokia sitaucija ne naujiena, nes ir pati gyvena lenkiškam kaime visai šalia Vilniaus. Pačioj pradžioj buvo tautinis šokas, kai kaimo bobulytė pasakė "...ta na Litvie, za Maišiagoloj..." Suprask, o čia tai Lenkija.... Jau dabar ramiau į viską reaguoju, kalbuosi su jais rusiškai-lenkiškai. "Lenkiškai" šiek tiek jau pramokau, rašau kabutėse, nes jie patys ne lenkiškai kalba, o tuteišų kalba... Kelios bobulytės, su kuriomis bendrauja labai manęs laukia ateinant, pasikalbam moteriškai :) Žodžiu, galėčiau daug prirašyti, bet tiek to... Gyvenkim draugiškai...

    AtsakytiPanaikinti